Колачи со чоколадо и портокал - совршен микс за незаборавен вкус

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (30 колачи)
200 г. брашно
1 лажичка прашок за пециво
100 г. шеќер
1 јајце
100 г. путер
20 г. какао во прав
1 лажица ликер
Рендана кора од портокал

 ПОДГОТОВКА:
Во  брашното измешајте од прашокот за пециво, додадете шеќер, парче путер и јајце. Брзо замесете глатко тесто и поделете го на два дела. Во едната половина ставете какао, рендана кора од портокал и ликер. Тестото оставете го во ладилник да се олади 30 минути.
Од темното тесто направете ролат со дијаметар од 2, 5 см. Чоколадниот ролат замотајте го со светлото тесто, оладете го 30 минути, исечете на кришки со дебелина од половина сантиметар, наредете во тепсија обложена со хартија за печење и печете во рерна загреана на 175 степени околу 15 минути.
Оладете ги кругчињата, посипете ги со шеќер во прав или украсете ги со суво овошје.

Чудо од торта: Евтина е, не се пече и е готова за 20 минути

БЕЛА ТОРТА - ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ :
1 л. млеко
4 пудинзи од ванила
300 гр. шеќер
250 гр. путер
200 гр. мелени бисквити
200 гр. кокос
200 грама мелени ореви
шлаг за украс
ПОДГОТОВКА:
Ставете четири пудинзи од ванила во 1 литар млеко и згответе ја смедата. Пудингот оладете го и во него додајте путер кој пред тоа е измиксан со шеќер.
Смесата поделете ја на три дела, така што во еден ќе додадете кокос, во друг мелени ореви, а во третиот мелени бисквити. Додајте онолку состојки колку што ви се потребни за пудингот да биде доволно цврст.
Потоа во калап за торта ставете ја прво смесата со бисквити, по неа смесата со кокос, а на крај смесата со ореви. Тортата по желба украсете ја со шлаг. Потоа оставете ја тортата во фрижидер неколку минути да се стврдне.

Маслен сладкиш с крем и вишни

  • тесто
  • крем

Лимонов тарт с целувчена глазура

  • Необходими продукти за тестото
  • Необходими продукти за пълнежа
  • За глазурата

Ванилова крем пита с парченца шоколад

  • Продукти
  • За крема
  • За поръсване