ЧОКОЛАДНА ТОРТА КОЈА НЕ СЕ ПЕЧЕ (Video)

ЧОКОЛАДНА ТОРТА КОЈА НЕ СЕ ПЕЧЕ (Video)
Состојки:


  • 1l млеко
  • 10 лажици шеќер
  • 3 пудинзи од ванила
  • 300g млечно чоколадо
  • 100g бело чоколадо
  • 500ml слатка павлака
  • Пакетче бисквити

Подготовка:
Во 200ml млеко разматете ги пудинзите и шеќерот. Остатокот од млекото ставете го во тенџере и загрејте го додека не зоврие. Додадете го разредениот пудинг и сварете го.
Добиениот пудинг поделете го на 2 дела. Во едниот додајте го темното, а во другиот белото чоколадо. Мешајте додека чоколадото не се растопи. Оставете ги да се оладат.
Слатката павлака изматете ја со миксер, па по ¼ додадете во темното и светлото чоколадо.
Во овален калап ставете фолија, па истурете ја светлата смеса и дел од темната смеса. Благо измешајте ги додека не добиете црно-бели шари.Нанесете ја преостанатата павлака, израмнете, па потоа додадете го остатокот од смесата со темно чоколадо.
Бисквитите потопете ги во млеко, па наредете ги врз смесата.
Тортата покријте ја со фолија и ставете ја во ладилник да се олади неколку часа.
Земете чинија или плитка тава поголема од садот во кој ја правевте тортата и превртете ја.
Сечете и декорирајте по желба.

Непечена торта со кокос 30 мин (Video)

Непечена торта со кокос
Оваа торта испадна од остатоците од смесата за колачиња кои ги правев за на матура.
Кафеав дел
Маргаринот се мати со шеќерот и јајцето. Се додаваат состојките и се замесува тесто. Кога ќе се соединат убаво состојките развлекуваме кора дебелина колку сакаме и згора само го ставаме белиот дел.




Бел дел
Ова го имам пишано во едни колачиња.
Маргаринот се топи, се матат млекото и белката, па се додава шеќерот и кокосот.
Се заедно се миксира, па го оставаме во замрзнувач да постои околу половина час покриено со фолија ( за да не се засуши )
Од смесата формираме кора која ја правиме иста дебелина колку кафеавата.
Ја ставаме врз неа и јадеме Ч)
Може да се стави и топено чоколадо.

Caramel Macchiato Cheesecake /Карамел Macchiato торта (Video)

Caramel Macchiato Cheesecake /Карамел Macchiato торта (Video)






  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Lightly coat a 9-inch springform pan with nonstick cooking spray.
  2. Mix together the graham cracker crumbs, melted butter, and 2 tablespoons of sugar until well combined. Press into the bottom of the prepared springform pan, and 1 inch up the sides. Bake in preheated oven for 8 minutes, then remove to cool on a wire rack.
  3. Reduce oven temperature to 325 degrees F (165 degrees C).
  4. Beat the softened cream cheese in a large bowl with an electric mixer until fluffy. Gradually add 1 cup of sugar, beating until blended. Add eggs one at a time, beating well after each addition. Stir in sour cream, espresso and vanilla. Pour batter into the baked and cooled crust.
  5. Bake cheesecake in the preheated oven for 1 hour and 5 minutes; then turn the oven off, partially open the door and allow the cheesecake to rest for 15 minutes more. Remove from the oven, and run a knife around the edges. Cool cheesecake on a wire rack to room temperature, then cover the springform pan with plastic wrap, and chill in the refrigerator for 8 hours.
  6. To serve, cut the cheesecake into wedges and garnish each slice with whipped cream and caramel sauce
    .