Летен десерт: Брз и едноставен сладолед сендвич



Можеби до сега навикнавте единствено на солени сендвичи, но тоа не е изговор да не го пробате овој сладок и леден сендвич.
Изненадете ги најблиските и уживајте во вкусот:
Потребни состојки:
  • 2 кутии мачмалоу
  • 100 грама црна чоколада, исечкана на ситни парчиња
  • 100 грама бисквити                
  • 1 кесичка сладолед од ванила
  • Начин на подготовка:
    Наредете еден слој бисквити на тацна (по три бисквити во три реда).
    Исечкајте ги мачмалоу бонбоните на ситни парчиња и ставете ги во плех кој претходно ќе го обложите со фолија. Ставете го плехот во рерна на 10-15 секунди и штом забележите дека бонбоните се топат - извадете го и оставете го на собна температура.
    Сладоледот во прав изматете го според упатствата на кесичката, а потоа во смесата додајте ја сечканата чоколада и растопените мачмалоу бонбони.
    Со лажица црпете од смесата и внимателно редете ја врз претходно наредените бисквити, а потоа кога ќе завршите одозгора додајте уште еден ред бисквити.Откога ќе завршите, обложете го десертот со фолија и оставете го да се олади 2 до 3 часа во фрижидер.
     Потоа извадете го вашиот сладолед во сендвич, исчекајте го на парчиња и уживајте во единствениот вкус. 

Кој би одолеал: Совршен десерт готов за 6 минути



Во деновите кога имате потреба од нешто слатко, брзо и неодоливо, ви предлагаме да ја испробате оваа комбинација од вкусови.







koj-bi-odoleal-sovrsen-desert-gotov-za-6-minuti-02.jpg
Вкусот на путерот од кикирики е неодолив, одличен како додаток на разни колачиња, а ова е една негова најбрза варијанта финиширана со темно чоколадо.
Потребни состојки за подготовка:
  • 1 шолја истопен путер
  • 2 шолји мелени бисквити
  • 2 шолји шеќер
  • 1 шолја и 4 лажици путер од кикирики
  • 1 ½ чоколадо на парчиња
Подготовка:
Во длабок сад помешајте го истопениот путер со мелените бисквити и шеќерот додека состојките не се соединат.
Додајте 1 шолја путер од кикирики и мешајте додека не добиете еднолична смеса.Додајте 1 шолја путер од кикирики и мешајте додека не добиете еднолична смеса.
Растопете го чоколадото и додадете ги 4-те преостанати лажици путер од кикирики.
Смесата од бисквити ставете ја во тава и израмнете ја. Прелијте го растопеното чоколадо и добро измазнете.
koj-bi-odoleal-sovrsen-desert-gotov-za-6-minuti-03.jpg
Оставете го колачот да отстои 1-2 часа во ладилник или половина час во замрзнувач, па исечете го на коцки.
koj-bi-odoleal-sovrsen-desert-gotov-za-6-minuti-04.jpg
koj-bi-odoleal-sovrsen-desert-gotov-za-6-minuti-05.jpg

Брз рецепт без печење: Чоколаден ролат со банана и бисквити



Вкусниот ролат збогатен со сочниот шмек на овошје е идеален за сите љубители на слатките, од најмлади до најстари.
Се подготвува брзо, лесно и без печење.




Потребни состојки:
  • 250g маргарин
  • 300g мелени бисквити
  • 150g шеќер во прав
  • 4 јаболка
  • 3 пасирани банани
  • 4 цели банани
  • 100g чоколадо за глазура
  • 1 лажица масло
Подготовка:
Изматете го маргаринот со шеќерот во прав, па додајте ги мелените бисквити.
Добро промешајте и соединете ја смесата, а потоа додадете ги ренданите јаболка и пасираните банани. Соединете ја смесата, па раширете ја на фолија како тесто.
Поделете ја на 2 еднакви дела, а во средината на секој дел ставете по две цели банани. Замотајте во форма на ролати и ставете ги во ладилник неколку часа, додека се стврднат.
Пред послужувањето, ролатот премачкајте го со растопено чоколадо во кое ќе додадете 1 лажица масло.
Декорирајте по желба

Фереро Роше бомбици готови за 30 минути (Video) / Chocolate candy with nuts (Video)



Се вели дека најдобрите колачи се подготвуваат брзо и лесно, а ги содржат омилените состојки. Такви се бомбиците Фереро Роше од Нутела и лешници.
За нив потребни ви се само 5 состојки, а вкусот и задоволството се незаменливи.



Потребни состојки:

  • 100g лешник наполитанки
  • 150g лешници
  • 200g Нутела
  • 150g чоколадо за готвење
  • 4,5 лажички масло.
Начин на подготовка:
Искршете ги наполитанките, додајте ги исечканите лешници и Нутелата за да се соедини сè. Обликувајте ги бомбиците и ставете ги во фрижидер за да се изладат. Стопете го чоколадото за готвење на помала температура, па прелијте ги бомбиците. На крај може и дополнително да ги извалкате во издробени лешници.

Ice-Cream Sandwiches (Video)

These super sweet and easy Dulce De Leche Ice-Cream Sandwiches with Chocolate Sauce are a delicious way to end a meal.

  • 2 x 380g cans Nestlé Top ‘n’ Fill Caramel
  • 1 cup milk
  • 1 tsp sea salt flakes (see Tips)
  • 300 ml thickened cream
  • 24 Arnott’s Chocolate Ripple Biscuits
  • 3/4 cup thickened cream
  • 180 g dark chocolate, chopped

  1. Whisk the caramel, milk and salt in a medium saucepan over medium heat for 3-5 minutes or until smooth. Stir in cream until combined. Transfer to a large shallow container and cool for 15 minutes. Cover and freeze for 6 hours or until just firm.
  2. Scoop the ice-cream into a medium bowl and beat with an electric mixer for 2 minutes or until smooth. Line a 19cm x 29cm metal pan or freezerproof container with 2 layers of baking paper, allowing sides to overhang. Transfer ice-cream to prepared pan. Cover and freeze overnight or until firm. Line a small baking tray with baking paper and place in freezer.
  3. Using a 6cm cookie cutter, quickly cut 12 discs from the ice-cream and place on the prepared tray (see Tips) in freezer until ready to serve.
  4. To make the chocolate sauce, bring cream almost to the boil in a small saucepan. Add chocolate and stir until smooth. Cool slightly.
  5. Sandwich the ice-cream discs between biscuits and divide among plates. Drizzle with chocolate sauce to serve.