торта:
8 унци Горко-слатки (не незасладена) или semisweet чоколадо, сечкани1 чаша Неподправената путер
1 чаша шеќер
5 големи јајца
1 лажица екстракт од ванила
1/4 лажичка сол
1/4 чаша сите брашно
мус:
1/2 чаша Неподправената путер, се сече на парчиња
4 големи јајца, разделени
1 чаша камшикување крем
1 лажица екстракт од ванила
8 унци Горко-слатки (не незасладена) или semisweet чоколадо, сечкани
1/2 чаша плус 1 1/2 лажички шеќер
2 чаши свежи малини
2 лажици црвена рибизла желе стопи со 1 лажица вода
Црвена рибизла гроздовете (опционално)
подготовка
За торта:
Загрејте ја рерната на 325 ° F. Путер 10-инчен дијаметар springform пан; прав со шеќер. Се топи чоколадо и путер во тешка голем сад на тивок оган, мешајќи постојано. Кул да млака. Размахване во шеќер. Размахване во јајцата 1 во исто време, спојувајќи и по секое додавање. Се меша во ванила и сол, а потоа брашното. Прелива тесто во тава. Печете додека торта само се зголемува во центарот (Тестер вметнува во центарот нема да излезе чиста), околу 35 минути. Сосема да се излади во тавата на решетката. покрие; студ правејќи мус.
За мус:
Се топи путерот во медиум метал сад постави над суд на тлеење вода (не дозволуваат дното на садот да се допре вода). Размахване од јајце, 1/4 чаша павлака и ванила во мал сад да се вклопуваат. Постепено размахване жолчка смесата во сад со стопен путер. Размахване постојано над крчка вода додека термометар регистрира 150 ° F, околу 6 минути (мешавина може да се појави скршен). Отстрани од над вода; додадете чоколадо и се промешува да се топи. Го постави настрана. Победи жолчките и 1/2 чаша шеќер во голем сад на среден беспомошна врвови. Размахване 1/4 од тепани белка од јајце смесата во топла чоколадо смесата да се осветли. Пати во преостанатите јајца бело смеса. Истурете мус над торта во тава; мазна врвот. Студ torte до мус е поставено, најмалку 6 часа и до 1 ден.
Се кандидира остар нож околу работ на тавата за олабавување torte. Ослободете пан страни. Пренос на torte да послужавник. Користење на електричен миксер, победи 3/4 чаша павлака во медиум сад, додека врвови форма. Ширењето шлаг над torte. Врвот шлаг со малини. Четка црвена рибизла желе смеса малини. Посипете со 1 1/2 лажички шеќер. Гарнирајте со рибизли, ако сакате.
Cake:
- 8 ounces bittersweet (not unsweetened) or semisweet chocolate, chopped
- 1 cup unsalted butter
- 1 cup sugar
- 5 large eggs
- 1 tablespoon vanilla extract
- 1/4 teaspoon salt
- 1/4 cup all purpose flour
- 1/2 cup unsalted butter, cut into pieces
- 4 large eggs, separated
- 1 cup whipping cream
- 1 tablespoon vanilla extract
- 8 ounces bittersweet (not unsweetened) or semisweet chocolate, chopped
- 1/2 cup plus 1 1/2 teaspoons sugar
- 2 cups fresh raspberries
- 2 tablespoons red currant jelly melted with 1 tablespoon water
- Red currant bunches (optional)
preparation
For cake:
Preheat oven to 325°F. Butter 10-inch-diameter springform pan; dust with sugar. Melt chocolate and butter in heavy large saucepan over low heat, stirring constantly. Cool to lukewarm. Whisk in sugar. Whisk in eggs 1 at a time, blending well after each addition. Mix in vanilla and salt, then flour. Pour batter into pan. Bake until cake just rises in center (tester inserted into center will not come out clean), about 35 minutes. Cool completely in pan on rack. Cover; chill while making mousse.
Preheat oven to 325°F. Butter 10-inch-diameter springform pan; dust with sugar. Melt chocolate and butter in heavy large saucepan over low heat, stirring constantly. Cool to lukewarm. Whisk in sugar. Whisk in eggs 1 at a time, blending well after each addition. Mix in vanilla and salt, then flour. Pour batter into pan. Bake until cake just rises in center (tester inserted into center will not come out clean), about 35 minutes. Cool completely in pan on rack. Cover; chill while making mousse.
For mousse:
Melt butter in medium metal bowl set over saucepan of simmering water (do not allow bottom of bowl to touch water). Whisk yolks, 1/4 cup cream and vanilla in small bowl to blend. Gradually whisk yolk mixture into bowl with melted butter. Whisk constantly over simmering water until thermometer registers 150°F, about 6 minutes (mixture may appear broken). Remove from over water; add chocolate and stir to melt. Set aside. Beat egg whites and 1/2 cup sugar in large bowl to medium-stiff peaks. Whisk 1/4 of beaten egg white mixture into warm chocolate mixture to lighten. Fold in remaining egg white mixture. Pour mousse over cake in pan; smooth top. Chill torte until mousse is set, at least 6 hours and up to 1 day.
Melt butter in medium metal bowl set over saucepan of simmering water (do not allow bottom of bowl to touch water). Whisk yolks, 1/4 cup cream and vanilla in small bowl to blend. Gradually whisk yolk mixture into bowl with melted butter. Whisk constantly over simmering water until thermometer registers 150°F, about 6 minutes (mixture may appear broken). Remove from over water; add chocolate and stir to melt. Set aside. Beat egg whites and 1/2 cup sugar in large bowl to medium-stiff peaks. Whisk 1/4 of beaten egg white mixture into warm chocolate mixture to lighten. Fold in remaining egg white mixture. Pour mousse over cake in pan; smooth top. Chill torte until mousse is set, at least 6 hours and up to 1 day.
Run sharp knife around edge of pan to loosen torte. Release pan sides. Transfer torte to platter. Using electric mixer, beat 3/4 cup cream in medium bowl until peaks form. Spread whipped cream over torte. Top whipped cream with raspberries. Brush red currant jelly mixture over raspberries. Sprinkle with 1 1/2 teaspoons sugar. Garnish with currants, if desired.
No comments :
Post a Comment