Одвојте 20 минути за нивна подготовка, а потоа уживајте со денови.
Состојки:
- 300g компир
- 300g мелени бисквити
- 200g темно чоколадо
- 140g маргарин
- 200g шеќер во прав
- 1 лажица какао
- 2 лажици рум (може да додадете и повеќе, по желба)
- 1 лажица масло
Подготовка:
1 чекор: Сварете го компирот, исцедете го и испасирајте го додека не добиете пире. Додајте му 100g чоколадо и 100g маргарин. Мешајте додека не се растопат од топлината на компирот. Додадете ги мелените бисквити, шеќерот во прав, какаото и 2-те лажички рум.
2 чекор: Формирајте тенок колач кој ќе го сечете на парчиња со дебелина од 2 сантиметри или обликувајте ја смесата со калапи. Оставете ја во ладилник додека го подготвувате преливот.
3 чекор: На тивок оган растопете го преостанатото чоколадо и 40g маргарин. Додадете 1 лажица масло и добро соединете ја глазурата. Извадете ги рум штанглите и прелијте ги или натопете ги во чоколадото. Ставете ги на послужавник и вратете ги во фрижидер уште 1 час.
No comments :
Post a Comment